BLACK GRINGOS

Slovenska nogometna javnost predvsem Muro poleg Maribora in Olimpije šteje med velike slovenske klube. Seveda si mesta med velikimi Mura ni prislužila zgolj zaradi svojih uspehov, ampak tudi zaradi številčne in fanatične publike. Zgodbi Mure in Black Gringosov med letoma 1991 in 2005 sta ljubiteljem nogometa dobro poznani. Navijaška skupina Black Gringos je sicer nastala leta 1991. Skupina je nastala na pobudo Štefana Hubra pred tekmo s sosednjim Potrošnikom iz Beltincev. Black Gringosi so leta 1992 dobili nagrado revije Sportske novosti za najboljšo navijaško skupino v Sloveniji.

Black Gringosi na tekmi proti Publikumu Celje v sezoni 1994/95. Foto: Aleš Cipot / fotolens.si

Po administrativni selitvi iz prve v tretjo ligo leta 2005 pa se je zgodba z velikimi pričakovanji in potencialom začela še enkrat. Med 2.000 in 3.000 gledalci na tribunah Fazanerije v 3. Ligi in glede na rang tekmovanja tudi solidno zasedena navijaška kletka Gringosov. To sta bili dejstvi, ki sta še enkrat več potrdili argument, ki je Muro postavljal med velike klube v Sloveniji. Podoben in nov razcvet je skupina doživela leta 2011, ko je Mura 05 spet postala prvoligaš.

Ta je nato leta 2013 ponovno ugasnila, istega leta pa je s tekmovanjem v četrti slovenski ligi začela NŠ Mura. Drugi propad kluba se je poznal tudi na številu navijaške skupine Black Gringos, ki pa je ostala zvesta svojim koreninam. Navkljub težkim časom, se je na prvi tekmi po drugem propadu zbralo deset Black Gringosov, ki so Muro spodbujali vseh devetdeset minut.

Black Gringosi so bili z Muro na vsaki tekmi, z njo v letih ponovnega vzpona potovali po prekmurski ravnici in spremljali svoje ljubljence. V tretji ligi se je na derbijih z Nafto zbralo med 150 in 200 Black Gringosov, ki so z različnimi koreografijami poskrbeli za navijaški šov. Tako kot je rasla Mura, so rasli Black Gringosi. Poleg starejših članov se je organizirala tudi podskupina Youngsters, številka katere je skozi leta vse bolj naraščala.

V drugi ligi (2017/2018) je bilo Black Gringosov vedno več, po vrnitvi med slovensko nogometno elito (2018/2019), pa so Black Gringosi postavljali nove mejnike. Bili so prva “bojna linija” na najbolj množičnih gostovanjih Mure v Ljubljani in Mariboru, kjer so skozi vseh devetdeset minut poskrbeli za izredno navijanje in poželi simpatije celotne slovenske nogometne javnosti. Prav tako so konec meseca maja 2019 poskrbeli za izredno vzdušje v centru mesta, ko so ob stoti obletnici Murske Republike prižgali sto bakel.

BG na tekmi z Mariborom leta 2019. Foto: Aleš Cipot / fotolens.si
Minimalno 8 znakov