banner_carno_bejli_kout.png
JBR_3467_jurebanfi.jpg

POGOVOR

Damir Čontala: »Potrebovali smo čas«

V reprezentančni pavzi smo se s trenerjem Damirjem Čontalo pogovarjali o trenutnem stanju pri čarno-bejlih, o vzponu forme in boljših predstavah v obrambi.

Moška ekipa

petek, 18. november 2022, 13.19

V nedeljo smo čarno-bejli doma z Gorico slavili z 2 : 0, nato pa so nogometaši odšli na zaslužen odmor. Igrišče v Fazaneriji je do srede samevalo, Muraši so se na trening vrnili včeraj, v zadnjih treh krogih pa je želja, da se ohrani vsaj trenutno stanje na lestvici, saj se nahajamo na tretjem mestu. K dobremo izhodišču pred sklepnim delom jesenskega dela prvenstva je pripomoglo odlično obdobje med obema reprezentančnima pavzama, ko smo na sedmih tekmah petkrat slavili, enkrat remizirali in enkrat izgubili. Kljub temu pa trener še vedno vidi rezerve v igri. »Rezerve so predvsem v obdobju, ko moramo umiriti igro, ko imamo pozitiven rezultat. Rabimo več mirnosti in posesti žoge v tem obdobju. Res je, da smo v preteklosti večkrat vodili, imeli posest, pa je nasprotna ekipa iz protinapadov dosegala zadetke. Zdaj smo bolj pragmatični, ne prevzemamo več toliko rizika kot smo prej, ampak smo bolj stabilni zadaj in s hitrimi prehodi iščemo priložnosti. Vseeno pa si želimo tukaj storiti korak naprej, imeti večjo posest, da zmanjšamo pritisk na zvezno in obrambno vrsto. Poudarek v tem premoru bo tudi pri iznosu žoge od vratarja naprej,« pravi Damir Čontala.

Pred pavzo dvakrat, v zadnjih sedmih tekmah štirikrat

Med obema reprezentančnima pavzama smo izboljšali tudi igro v obrambi. Če smo pred tem v desetih tekmah le dvakrat ohranili svojo mrežo nedotaknjeno, se je to na zadnjih sedmih tekmah zgodilo kar štirikrat. »Predvsem se je celotna ekipa dvignila, igralci so se še bolj spoznali in povezali. Poudarjali smo, da bo ob tej prenovi ekipe potreben predvsem čas in zdaj se je pokazalo, da smo ga res potrebovali. Igralci so na treningih vedno delali odlično, zazvzeto, ne glede na to, kakšno je bilo stanje. Čakali smo, da se stvari povežejo v celoto, prav tako pa se je ob seriji pozitivnih rezultatov tudi formirala ekipa štirinajstih, petnajstih igralcev, torej okostje ekipe, ki nosi glavno breme. Logično je, da se je v začetku sezone več eksperimentiralo, saj smo zaradi omenjenih sprememb iskali idealno enajsterico. Zdaj smo to stabilizirali in tudi to je eden od faktorjev, zakaj prejemamo manj zadetkov. Obrambna in vezna linija sta bolj ali manj enaki vsako tekmo, posledično je tudi uigranost večja. Uigranost in to, da smo se bolje spoznali, sta zagotovo ena od faktorjev, da tudi v obrambi zgledamo bolje«.

Štirinajst od šestnajstih zadetkov s pomočjo asistence

V tem času smo v napadu na sedmih tekmah dosegli 16 zadetkov, oziroma 2,28 zadetka na tekmo. Kar še posebej veseli je to, da je bilo kar 14 zadetkov doseženih po asistencah soigralcev. »Vedno smo vedeli, da ko Mura igra kot ekipa, je Mura dobra, zmaguje. Samo takrat, ko igramo kot ekipa, lahko ta na površje vrže posameznika. Veliko teh akcij je uigranih, vedno znova jih treniramo in želimo si, da bo tega vedno več. Tudi zato je normalno, da prihajamo v zaključke preko asistenc in ne toliko po individualnih potezah posameznikov. Igralci v napadu se dobro poznajo, zdaj že točno vedo, komu odgovarja, da žogo dobi v noge, komu odgovarja, da jo dobi v prostor in tako naprej,« pravi Damir Čontala.

V zadnjih tednih je trener čarno-bejlih uspel prebuditi tudi Luko Bobičanca. Ta mu je najprej vračal z asistencami, proti Gorici pa je prekinil tudi strelski post, ki je trajal od 2. kroga letošnje sezone, ko je Bobičanec doma zadel proti Domžalam. »Izredno vesel sem zanj, saj si to zasluži. Je velik profesionalec, od glave do pete in vsak trening oddela maksimalno. Zanj je trening enak tekmi. Tudi zaradi njegovega odnosa smo verjeli, da se bo forma prej ali slej dvignila. Vedno je imel našo podporo in zdaj opravičuje to, da smo ga čakali. Mislim, da je lahko samo še boljši in da bo nazaj tisti stari Bobičanec, ki je dosegal ključne zadetke. Eden takšnih je bil morda že zadnji proti Gorici. Je pa res, da pri njem ne govorimo samo o zadetkih, veliko daje ekipi tudi z delom v fazi branjenja, z asistencami, se razdaja za ekipo«.

Vrnitev Petkovića, okrevanja Morrisa po načrtih

Na zadnji tekmi z Gorico se je po 7. avgustu na igrišča vrnil Nikola Petković, ki je uspešno okreval po operaciji kolena. »Njegov povratek na igrišče je še ena dobra novica. Nikola je izvrsten karakter, daje dodatno energijo tako na treningih, kot na tekmah. Je izreden strelec, napadalec z nosom za gol, vedno ga vleče v gol in to nam dalo v zadnjih krogih spomladanskega dela dodatno širino. Pripeljali smo ga z razlogom, ker takšnega tipa napadalca nismo imeli in verjamem, da lahko v prihodnje da veliko tej ekipi,« o povratku Petkovića pravi trener, ki se je za konec dotaknil še okrevanja Daricka Kobieja Morrisa. »Njegovo okrevanje gre po načrtih, morda celo še nekoliko bolje. Za največje napore bo verjetno naredi v sredini decembra, tako da bo januarja, ko se začnejo priprave lahko normalno treniral z ekipo«. 

Prva liga Telemach 2022/2023
Poz. Klub T Z N P Točke
1 Olimpija Ljubljana 36 23 4 9 73
2 Celje 36 19 10 7 67
3 Maribor 36 18 8 10 62
4 Domžale 36 13 13 10 52
5 Mura 36 13 13 10 52
6 Koper 36 14 8 14 50
7 Kalcer Radomlje 36 10 14 12 44
8 Bravo 36 9 9 18 36
9 Gorica 36 5 12 19 27
10 CB24 Tabor Sežana 36 3 15 18 24
Naslednja tekma

Ni podatka o naslednji tekmi.

 

 

 

 

Za pravilno delovanje spletne strani uprabljamo piškotke. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo.
Politika zasebnosti