banner_carno_bejli_kout.png
dominik-kovacic-vodja-ns-mura.jpg

NOGOMETNA ŠOLA

Dosegli izjemen napredek, imamo 12 reprezentantov

Strokovni vodja nogometne šole Dominik Kovačič je potegnil črto pod predčasno zaključeno sezono v mladinskih selekcijah.

Mladi

četrtek, 14. maj 2020, 18.44

Prva liga Telekom Slovenije in Pokal Slovenije se bosta zaključila na igrišču, Nogometna zveza Slovenije pa je že pred časom končala tekmovanja v ligah mlajših selekcij. Tekmovalna sezona v nogometni šoli je tako pod streho, strokovni vodja Dominik Kovačič pa je podal njeno oceno. V nogometni šoli pod strokovnim vodstvom 19 trenerjev organizirano trenira več kot 260 mladih nogometašev. Cilj NŠ Mura je, da tudi v prihodnje jedro ekipe tvorijo igralci, vzgojeni v lastni nogometni šoli.

O napredku in tekmovalnih dosežkih

"Sezona 2019/20 se je v tekmovalnem smislu zaradi pandemije novega koronavirusa covid-19, žal, predčasno zaključila. V razvojnem smislu je tako prišlo do več kot dvo in pol mesečnega premora v načrtovanem vadbenem procesu. V obdobju pred prekinitvijo smo imeli na reprezentančnih seznamih selekcij U15 do U19 kar 12 igralcev. Če se ozremo za dobro leto nazaj, smo bili takrat praktično brez igralcev na reprezentančnih spiskih. V članskem moštvu so v letošnji sezoni vidnejšo vlogo dobili tudi trije še aktualni igralci mladinske selekcije - Kai Cipot, Alan Kaučič in Žiga Laci. V smislu razvoja mladih nogometašev, kar je prioritetna naloga in cilj nogometne šole, smo torej v zadnji sezoni dosegli velik napredek."

"V tekmovalnem smislu smo bili prav tako uspešni, saj je selekcija U19 ob prekinitvi prvenstva zasedala 3. mesto na lestvici 1. SML, selekcija U15 pa 4. mesto na lestvici vzhodne skupine 1. lige U15. Tudi selekcija U17 se je po nihanjih v prvi polovici jesenskega dela sezone v nadaljevanju stabilizirala in bi se verjetno ob nadaljevanju prvenstva na koncu uvrstila na sredino lestvice 1. SKL. Ostale mlajše selekcije so se v rezultatskem smislu približale najboljšim v Sloveniji, nekatere med njimi pa spadajo celo v sam vrh v svoji starostni kategoriji."

"Mladinci so dolgo časa zasedali prvo mesto na lestvici. Ob prekinitvi so bili tretji, kar je vrhunski rezultat. Še posebno težo temu rezultatu dajejo dejstva, da kar nekaj tekem niso odigrali v popolni postavi, saj so bili najboljši igralci prisotni v članskem moštvu, ter da so tudi večino treningov opravili v okrnjeni sestavi, saj najbolj perspektivni igralci trenirajo s člani. Po drugi strani je to pokazatelj zelo dobrega sodelovanja članskega moštva in nogometne šole."

"Kadeti so ob prekinitvi zasedali 10. mesto na lestvici, cilj ob začetku sezone pa je bila uvrstitev v sredino lestvice). Kljub temu smo z razvojem ekipe in posameznikov skozi sezono lahko zadovoljni. Ob slabšem začetku in nekaj nesrečno izgubljenih točkah ob zaključkih tekem, se je ekipa v drugi polovici jesenskega dela sezone in ob začetku spomladi stabilizirala in bila v igri enakovredna tudi najboljšim ekipam v ligi. Verjetno bi se ob nadaljevanju prvenstva povzpeli še za kakšno mesto proti sredini lestvice."

Napredek tudi na strokovnem področju

"V strokovnem smislu smo dopolnili trenerski kader, tako da imamo pri praktično vseh selekcijah dva trenerja na igrišču, ob tem pa imamo tudi dva trenerja, usposobljena za motorični razvoj in kondicijsko pripravo mladih nogometašev. Še več poudarka smo namenili individualnemu delu z igralci, predvsem pri tekmovalnih selekcijah. S samoizobraževanjem, organizacijo in udeležbo na strokovnih seminarjih skrbimo tudi za nenehni razvoj našega strokovnega kadra. Korak naprej smo v aktualni sezoni stopili tudi v organizacijskem smislu. Predvsem po zaslugi angažiranja pomočnika vodje nogometne šole, požrtvovalnem delu vseh sodelavcev iz vodstva kluba, administracije in ekonomata. Posebne zasluge za to gredo vsem tehničnim vodjem mlajših selekcij, ki veliko svojega prostega časa in energije namenjajo temu, da proces dela v nogometni šoli poteka na organizacijsko zelo visokem nivoju. Generalno gledano smo se na vseh področjih zelo približali in postali konkurenčni najboljšim nogometnim šolam v Sloveniji."

Kako vpliva prekinitev sezone na razvoj?

"V razvojnem smislu ocenjujemo, da se bodo posledice dvo in pol mesečne prekinitve trenažnega procesa pri igralcih poznale še vsaj v obdobju naslednjega pol leta. Kakšne konkretne posledice bo pustila prekinitev, bomo pa lahko lažje ocenili, ko bomo trenažni proces ponovno zagnali. Načrtujemo, da bomo z trenažnim procesom tekmovalni selekcij (U15/17/19) nadaljevali ob koncu maja, ostale selekcije pa v začetku junija – ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil NIJZ in NZS. V času prekinitve so igralci tekmovalnih selekcij (U15 – U19) dobili individualne načrte vadbe, ki jo izvajajo doma. Prav tako smo tudi igralcem ostalih mlajših selekcij posredovali priporočila in navodila za vadbo doma. Prekinitev je verjetno najbolj negativno vplivala na igralce letnika 2001, ki se nahajajo v zelo občutljivi fazi svoje razvojne poti, ko prehajajo iz mladinskega na članski nivo."

Prestop Lacija in talenti, ki prihajajo v ospredje

"Prepričan sem, da prestop Žige Lacija ni zadnji prestop igralca Murine nogometne šole v ugledni klub v tujino. V vsaki generaciji imamo fante, ki so talentirani in ob trdem delu ter 'poljubu sreče' je samo vprašanje časa, kdaj bo 'eksplodiral' naslednji. Ob tem, da je nogometna šola bogato založena s talenti, je pomembno tudi dejstvo, da jim pri njihovem razvoju pomaga izredno talentiran trenerski kader. Morda nas že zelo kmalu čaka naslednji odmevni prestop mladega igralca Murine nogometne šole v ugledni klub v tujini."

Osnovni cilj: razvoj igralcev

"Osnovni cilj dela v nogometni šoli je razvoj igralca in s tem so povezani kratkoročni, srednjeročni in dolgoročni cilji dela pri vseh selekcijah. Čeprav je rezultat pomemben (predvsem pri tekmovalnih selekcijah), si ne smemo dovoliti, da bi razvojne cilje začeli podrejati tekmovalnim. Pri najmlajših si preko projektov v vrtcih, osnovnih šolah in trenažnega procesa selekcij U7 do U9 želimo predvsem množičnosti in ohranjanje oziroma privzgajanje navdušenja za nogomet. Pri starejših želimo v prihodnje še nadgraditi konkurenčnost znotraj posameznih selekcij, ekipam zagotoviti igranje težkih, tudi mednarodnih, tekem in sodelovanje na močnih turnirjih ter dodatno izobraževati in izpopolnjevati strokovni kader za še kvalitetnejše delo z mladimi nogometaši. Posledično želimo s tekmovalnimi selekcijami poseči v sam vrh slovenskega mladinskega nogometa in ustvariti čim večje število mladih reprezentantov ter igralcev, ki se bodo konkurenčno vključevali v člansko moštvo Mure."

Prva liga Telekom Slovenije 2020/2021
Poz. Klub T Z N P Točke
1 Maribor 19 11 5 3 38
2 Olimpija Ljubljana 19 10 5 4 35
3 Mura 19 9 6 4 33
4 Koper 19 8 6 5 30
5 Domžale 19 6 7 6 25
6 CB24 Tabor Sežana 18 7 3 8 24
7 Celje 19 6 5 8 23
8 Bravo 18 5 7 6 22
9 Aluminij 19 3 6 10 15
10 Gorica 19 2 4 13 10
Naslednja tekma

Ni podatka o naslednji tekmi.

GENERALNI SPONZOR

ZLATI SPONZORJI

 

 

 

 

  

Za pravilno delovanje spletne strani uprabljamo piškotke. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo.
Politika zasebnosti