banner_carno_bejli_kout.png
DSC_6834 (Large).jpg

INTERVJU

»Prvič v karieri igram iz ljubezni do kluba«

Intervju z Matkom Obradovićem.

Članska ekipa

nedelja, 29. december 2019, 10.37

Matko Obradović je na zadnji dan prestopnega roka, avgusta 2018, s selitvijo iz Maribora v Mursko Soboto presenetil marsikoga. Toda drzna poteza se je izkazala za pravilno in uspešno. Tako za Muro kot za 28-letnega Dalmatinca, ki je pri črno-belih znova obudil prave vratarske občutke in bil proglašen za najboljšega vratarja v sezoni 2018/2019. Z dobrimi predstavami nadaljuje tudi v tej sezoni.

 

Pri Muri si zdaj že dobro leto dni. Kako si zadovoljen? Je bil prestop v Muro prava stvar? 

Prestop v Muro je bil zagotovo prava stvar. V Mariboru sem se počutil 'mrtvo', lahko bi rekel, da sem izgubil tisto pravo željo po nogometu, ko nikakor nisem dobil več priložnosti in nisem bil več del zgodbe. Pri Muri sem takoj naletel na pozitivno atmosfero. Trener mi je predstavil dolgoročni klubski načrt, ki je vključeval tako želje po razvoju kluba kot mojo vlogo v njem. Po prihodu v Muro sem znova začutil tista prava čustva, zaradi katerih sem začel igrati nogomet. V meni sta se znova prebudila adrenalin in ljubezen do nogometa. 

Veljaš za enega izmed nogometašev, ki pomenijo zgled po športnem in profesionalnem življenju. Kot po pravilu si prvi na treningih, zraven še veliko treniraš sam. Povej nam, kako izgleda tvoj dan? Kaj vse storiš, preden se začne trening članske ekipe? 

Mislim, da sem res lahko vzor mlajšim soigralcem, kako se je treba obnašati in živeti kot profesionalni nogometaš, saj sem v svoji karieri dal skozi že marsikaj. Najprej tudi sam nisem živel spodobno za profesionalnega nogometaša, a čez čas sem ugotovil, da brez tega preprosto ne gre. Večina vidi zgolj tekme in misli, da je tistih 90 minut, ko stojiš na golu, to to. Ne vidijo, koliko je žrtvovanja in samodiscipline, da si lahko najboljši na igrišču. Pozoren je treba biti na vse. Najprej na prehrano. Ko se zbudim, si moram pripraviti kvaliteten in zdrav zajtrk. Ne moreš se kar na poti ustaviti v pekarni in vzeti nekaj za zraven. Biti mora pravi športni obrok pred treningom. Pred vsakim treningom opravim preventivne vaje za preprečevanje morebitnih poškodb. Po treningu sta najpomembnejša hrana in počitek. Veliko je tu obstranskih stvari, ki se jih moraš držati, da si lahko potem na igrišču v najboljši formi. 

V prejšnji sezoni je Muri že takoj po vrnitvi med elito uspela uvrstitev v evropska tekmovanja. Si si mislil, da vam lahko to uspe? 

Sem zelo ambiciozen. Prvi cilj je bil obstanek v ligi. Rekli smo si, da se ne bomo zaletavali in prehitro preskakovali ovir. A, če se spomnite, sem ob prvem intervjuju, ki sem ga dal ob prihodu v Muro, povedal, da imamo veliko kvalitete v moštvu in da se lahko borimo za sam vrh. To se je potrdilo. 

Klubski cilj letos je zgornja polovica lestvice, torej vsaj 5. mesto. Se ti zdi to dovolj ambiciozno ali so vaši cilji višji? Je cilj Evropa? 

Trenutni rezultati so odraz kvalitete. Lahko se borimo za vrh in pozicije, ki vodijo v evropska tekmovanja, a pomembno se je zavedati, da nič ne gre čez noč. V začetku te sezone je čutiti, da so se pričakovanja navijačev zvišala. Toda ne bi smeli imeti še prevelikih zahtev. Moramo se zavedati, da gre še vedno za mlado in neizkušeno ekipo. Velika večina igralcev je še pred letom in pol igrala v drugi slovenski ligi. Nič ne gre preko noči, niti ena zmaga ne pride sama od sebe. Zaenkrat imamo dobre rezultate, a to nas nikakor ne sme zavesti. Prišli bodo tudi manj dobri trenutki, zato moramo vedno dihati kot eno, ne biti zaletavi in nikoli leteti previsoko.  

Kdo povzroča največji pritisk na igralce – trener, vodstvo kluba ali navijači? 

Trenutno so kar navijači, imajo najvišje cilje. Po eni strani je to dobro. Vidi se, da je temu okolju manjkal prvoligaški nogomet. Toda tudi navijači se zaenkrat morajo še zavedati, da nismo še dosegli nivoja, da bi bila vsaka tekma popolna. Zmage ne prihajajo same od sebe. Včasih ti ne gre. Ko pride tak dan, nas morajo podpirati še bolj. Vsi se zavedamo, da smo še klub v razvoju. Nismo še na ravni Maribora in Olimpije, da bi se vsakodnevno borili s pritiskom nujne zmage in lovorik. Oni veliko vlagajo, mi pa delamo postopno. Verjamem pa, da bomo čez sezono, dve ali tri lahko že pogledovali proti temu, da bi se borili za sam vrh. 

Kako se je kot nogometaš Mure sprehajati po Mariboru, kjer živiš? Je kaj drugače kot takrat, ko si bil še član Maribora? 

Pri Mariboru nisem bil v prvem planu, da bi igral. A so me navijači zaradi prejšnjega načina življenja 'vzeli na zob'. Moram povedati, da se mi je sedaj veliko lažje sprehajati po Mariboru kot prej. Tam me veliko ljudi ustavlja na ulici in mi čestita za uspešne igre Mure. Spremljajo Muro in vsi nas vidijo kot veliko presenečenje in poživitev prvenstva. Se pa občuti, da obstaja rivalstvo med Mariborom in Muro. 

Kako pa se počutiš v Murski Soboti? Kakšna je razlika med navijači Maribora in Mure? 

V enem intervjuju sem že povedal, pa je potem nastal cirkus (smeh). Ampak to je pač moje mišljenje. V Mariboru, dokler so rezultati, lahko igralci počnejo, kar želijo, ko pa pride slaba tekma, vsi pljuvajo po njih. Tega v Muri še nisem začutil. Zgodilo se mi je že nekaj napak, pa sem vedno čutil iskreno podporo navijačev Mure. Vedno dobim aplavz in spodbudo za naprej. Tukaj ni tako, da od prve napake naprej ne bi veljal nič. 

Mura v zadnjem času igro gradi že od zadaj. Večino 'golavtov' izvajate tako, da žogo takoj oddate branilcem. Kaj je prednost takšne taktike in kako težko je to izvajati med samo tekmo? 

Dobro vprašanje, ker vsi mislijo, da je lahko igrati tako. Potrebnega je veliko treninga in vaje. Točno moraš vedeti, kje so razporejeni vsi tvoji soigralci in kdaj lahko komu podaš. Te situacije veliko treniramo. Trener ne izvaja nepotrebnega pritiska. Včasih se zgodi slaba podaja, a gledati je treba le naprej. Tak način igre mi zelo odgovarja, začeli smo ga igrati že spomladi, zdaj, po spremembi pravil, ko lahko branilec sprejme žogo znotraj kazenskega prostora, je nekoliko lažje pri iznosu žoge. Res pa je, da gre za tvegan način igranja. Zgodile so se nam že napake, a mislim, da imamo dovolj kvalitete, da igramo tako. Tak način nam tudi odgovarja. Pri tem namreč ni 'nabijanja' žoge na pamet. V preteklosti so vratarji izbili žogo najdlje, kar se da, pa naj se potem tisti naprej borijo za žogo. S takim načinom, kot ga igramo sedaj, imaš več časa žogo v svojih nogah, do izraza pride naša kvaliteta in ustvarimo boljše prehode na nasprotnikovo polovico ter lažje prihajamo v priložnosti za gol. 

Sestavni del vratarskega posla so tudi napake. Kako se spopadaš z njimi? Jih analiziraš takoj po tekmi ali raje prespiš in nato s trezno glavo premisliš? 

Prva stvar, ki jo storim po prihodu domov s tekme, je, da si pogledam posnetek tekme. Zato tudi marsikdaj slišim opazko punce v stilu: »Še eno uro nazaj si bil na tekmi, pa jo zdaj še enkrat gledaš?« Preko posnetka skušam analizirati svojo igro in pogledati, kje bi lahko boljše posredoval, reagiral ali drugače podal. Toliko sem izkušen, da lahko že med tekmo ugotovim, kaj bi lahko storil boljše. Moraš živeti za nogomet in si prizadevati napredovati na vsak način. Najprej naredim analizo sam doma, nato imamo analizo z vso ekipo, za tem pa imam še posebej analizo s trenerjem vratarjev Alešem Lukom. Veliko se posvečamo taktiki in analiziramo, kaj bi lahko bolje izpeljali. 

Kako potekajo treningi vratarjev in kako se je v zadnjih letih spremenilo vaše delo? 

Časi so se spremenili. Kot je šel naprej nogomet, tako so šli naprej vratarski treningi. Vratarska pozicija je šla vse višje in višje. Nekoč nihče ni razmišljal o taktiki, bil si na golu in si branil. Zdaj je veliko več kot zgolj branjenje. Vratar mora biti na igrišču kompleten, tako psihično kot fizično. Od branjenja, igre z nogo, taktike, vse je vključeno v vratarski posel. 

Kako poteka tvoja priprava na tekmo? Ali analiziraš nasprotnike? 

Obvezno. Pred vsako tekmo se posebej posvetimo nasprotniku, da najprej vidimo, kako igrajo kot ekipa, nato pa se pripravim še na najnevarnejše igralce. Da vem, kako izvajajo prekinitve, kdo je dober v igri z glavo, na kak način kdo strelja … Vse pomaga. 

Katere tekme so ti kot vratarju težje, tiste, kjer nasprotnik napada, ali tiste, kjer prežijo na protinapade? 

Veliko tekem je, ko rečejo, da vratar ni imel veliko dela, češ da sta bila zgolj dva strela. Toda to je včasih še težje, kot pa ko si v slabši ekipi in imaš 10 strelov na gol. Takrat jih braniš šest, sedem, dva ali tri pa prejmeš, pa ti nihče nič ne očita. Težje je braniti v dobri ekipi, saj moraš biti stalno maksimalno pripravljen. Če vodiš 1:0 in ima nasprotnik zgolj eno priložnost, pa jo ubraniš, s tem prineseš zmago. Če prejmeš gol, 'zapraviš' točke. Psihično moraš biti veliko bolje pripravljen, če igraš v boljši ekipi. 

Letos si dopolnil 28 let. Prihajaš v prava vratarska leta. Kje čutiš, da lahko še napreduješ? 

Nikoli ni prepozno za napredek. Vedno se zmore boljše. Prizadevam si za vsakodnevni napredek, da sem vsak dan boljši v vseh stvareh, v vseh situacijah. Nikoli se ne zadovoljim z malimi stvarmi. To je po mojem mnenju največja napaka mlajših vratarjev, ki se po dveh dobrih tekmah sprostijo in pozabijo na osnovne stvari, ki bi jih morali početi. Zdaj prihajam v najboljša vratarska leta. Iskreno povedano, ko sem podpisal za Muro, si nisem predstavljal, da se bom tako zaljubil v ta klub, mesto in navijače. Za zdaj se res iskreno vidim v tem klubu še naprej, nikamor se mi ne mudi. Moram povedati, da prvič v svoji karieri igram v nekem klubu iz ljubezni. Nisem samo profesionalni nogometaš, zdaj se počutim veliko bolje, ko igram za tak klub. 

V Mariboru, kjer si igral, so lovorike nekaj vsakdanjega. V vsej zgodovini nogometa v Murski Soboti in prejšnjih soboških klubov je bila lovorika le ena, leta 1995. Kaj bi ti pomenilo, če bi v dresu Mure osvojil vsaj eno lovoriko in se vpisal med »nesmrtne«? 

Verjemite mi, da ne mine dan, da ne bi razmišljal o tem. Želim si napredovati vsak dan, a tokrat je drugače. V prejšnjih ekipah sem gledal zgolj na svoj napredek, zdaj pa prvič v svoji karieri želim napredovati skupaj s klubom. Vidim se tu, želim rasti in se razvijati skupaj s klubom. Dal bi vse, da bi osvojili neko lovoriko. 

Kje vidiš sebe za pet let? 

Tu se počutim odlično. Če bo klub želel, da ostanem, ne bom imel nič proti. Toda nikoli ne veš, kaj te čaka. Že v prejšnji sezoni je bilo veliko negotovosti. Pogodbo sem imel veljavno zgolj še mesec dni, preden sem podpisal novo. Imel sem veliko ponudb, da bi odšel drugam, a po številnih pogovorih smo našli rešitev in ostal sem tu. Nisem želel na silo drugam, tu sem začutil ljubezen do kluba in želim biti še naprej del kluba, ki raste iz dneva v dan. 

Kje vidiš Muro čez pet let? 

Da imamo dva naslova prvaka (smeh). 

 

Intervju je objavljen v reviji Mura št. 7, ki je izšla decembra 2019. Svoj izvod revije z zanimivimi vsebinami na 72 straneh lahko kupite za 5 evrov.

Avtor: Jaka Maučec

Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Prva liga Telekom Slovenije 2020/2021
Poz. Klub T Z N P Točke
1 Aluminij 0 0 0 0 0
2 Bravo 0 0 0 0 0
3 CB24 Tabor Sežana 0 0 0 0 0
4 Celje 0 0 0 0 0
5 Domžale 0 0 0 0 0
6 Gorica 0 0 0 0 0
7 Koper 0 0 0 0 0
8 Maribor 0 0 0 0 0
9 Mura 0 0 0 0 0
10 Olimpija Ljubljana 0 0 0 0 0
Naslednja tekma
NKCelje_80px.png
ns_MURA_80px.png
Prva liga Telekom Slovenije 2020/2021

Štadion Z'dežele

sobota, 22. avgust 2020

GENERALNI SPONZOR

ZLATI SPONZORJI

 

 

 

  

Za pravilno delovanje spletne strani uprabljamo piškotke. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo.
Politika zasebnosti