Vermezović: »Ko uživaš v nogometu, lahko daš svoj maksimum«

Pred tekmo z Bravom smo se pogovarjali s trenerjem Vladimirjem Vermezovićem, ki bo proti Ljubljančanom vodil svojo prvo tekmo na klopi Mure.

Prejšnji teden smo Muraši dobili novega trenerja, na klop čarno-bejlih je sedel srbski strokovnjak Vladimir Vermezović, ki je imel bogato igralsko kariero, prav tako ima razgiban trenerski življenjepis, med drugim je na vroči klopi Partizana uspel priti do naslova državnih prvakov. Zdaj bo njegova glavna naloga dvigniti čarno-bejle, s katerimi je preživel prvih nekaj dni. »Sam nikoli nisem imel težav s prilagajanjem. Murska Sobota je prelepo mesto, pogoji za delo so dobri. Nogometaši so me prijetno presenetili. Tisto, kar sem videl na tekmah proti Aluminiju in Olimpiji, ni niti blizu temu, kar sem videl na treningih. Predvidevam, da je to pomanjkanje samozavesti. Že se nam svita, kaj bi lahko bilo in kaj moramo popraviti. Imamo veliko mladih nogometašev in tudi nekaj takšnih, ki vedo, kako je osvajati lovorike. Verjamem, da bodo mlajšim za zgled in jim bodo pomagali pri prilagajanju, saj je velika razlika med mladinsko in člansko konkurenco. Samo s pomočjo starejših nogometašev, dobre analize in dela strokovnega štaba, se bodo na igrišču lahko počutili samozavestno,« pravi Vermezović.

Mura ima kvaliteto, da stopi višje

Model igre, ki ga bo zagovarjal nov trener, je seveda odvisen od tega, kakšno kvaliteto ima ekipa in v kakšnem psihofizičnem stanju je. Želi pa si, da bi Mura stala višje. »Definitivno ima Mura kvaliteto, da stopi višje, da igra višje. Ampak vse to je odvisno od priprave, od samozavesti nogometašev, ki jim jo v prvi fazi potrebno vrniti. Na tekmi morajo uživati in ne smejo imeti straha pred napakami. Kdo v življenju pa ne greši. Je pa res, da je zaskrbljujoče, če se napake ponavljajo. Nikomur ne vzamem za slabo, če stori napako. Pri meni obstajajo samo taktične napake, tehničnih ni,« pravi in se dotakne tega, če dejstvo, da je bil obrambni igralec, vpliva na slog igre njegovih ekip. »Dober napad se lahko rodi samo iz dobre obrambe. Je pa res, da se vmes ekipe podzavestno povlečejo in to potem rezultira v večjo porabo energije. Na drugi strani pa, ko je obramba dobra, so tudi ostali nogometaši, ki igrajo višje, samozavestnejši, saj vedo, da jim obramba krije hrbet. Nisem pristaš obrambne taktike ali postavitve, ampak v današnjem nogometu je normalno, da obrambni nogometaši napadajo in da napadalni igralci branijo. Ni več stroge ločnice, kot je bila včasih. Govorimo o vrhunskem nivoju, h kateremu tudi mi želimo težiti. Je pa res, da se dandanes išče čim več polivalentnih nogometašev«.

Osnova je delo z mladimi

Vermezović je mnenja, da bi moral vsak klub biti urejen po “vojaškem” modelu, kjer je disciplina prva in osnovna stvar. »Mi se lahko hecamo, kar pa še ne pomeni, da smo nedisciplinirani. Vsi vemo, kako pomembna je disciplina, potrebno je imeti red, kjer se točno ve, kdo je starejši, kakšna je hierarhija, kdo je kapetan, kdo vodja strokovnega štaba, kdo odgovarja za medicino in tako naprej. Samo tako lahko ustvarimo ekipo. Nogometaši se morajo zavedati, da oni zdaj niso več Amadej, Žiga, Dardan, ampak nogometaši Mure in ljudje jih gledajo iz te perspektive,« razmišlja trener, ki se je za prihod v Mursko Soboto odločil zato, ker ga je pritegnila ideja in strategija Mure. Dilem in zahtev ni imel veliko, všeč mu je bila ideja delanja s to ekipo in kako naj bi izgledala v prihodnje. »Prav tako je osnova vsakega kluba mladinska šola in vidim, da se tu dobro dela z mladimi, da je veliko talentov. Občutek sem dobil, da se tukaj resno računa na mlade, takšen je tudi proces treninga in na tak način lahko dobimo čim več bodočih članov prve ekipe«.

Kdor je delal v Partizanu, mu niti v peklu ne bo težko

Seveda ga veseli, da se je preselil v ekipo, ki je čarno-bejla, saj je celotno življenje preživel v Partizanu, kamor se je preselil leta 1977. Določene vzporednice, poleg čarno-bejlih barv, se lahko potegnejo tudi z Muro. »Partizan je večji sistem, toda princip dela je podoben. Že v časih, ko sem sam bil tam, je Partizan veliko pozornosti namenjal mladinski šoli, saj je bilo v tistem času 17, 18 domačih nogometašev. Enako vidim, da se trudijo vzpostaviti v Muro. Če hočemo priznati ali ne, je nogomet tudi posel in potrebno je gledati tudi ta vidik. Cilj je, da se vzgoji nogometaše, ki bodo naredili dober prestop in bo na ta način več denarja za nogometaše, ki prihajajo,« pravi Vermezović in ob tem doda, da je bil največji izziv ravno vodenje Partizana, s katerim je osvojil naslov državnih prvakov. »Rad povem, da kdor je delal v Partizanu, mu niti v peklu ne bo težko. Ampak Partizan je moja lepa preteklost, zdaj sem osredotočen na to, da opravim delo, za katerega sem bil pripeljan v Mursko Soboto. Želim si, da nekega dne, ko bom zapustil Muro, bodo ljudje govorili, da sem opravil dobro delo,« doda.

Pod pritiskom sprejemamo napačne odločitve

Že v začetku, ko je prišel k Muri, je dejal, da si želi, da bi igralci to ljubezen, ki jo navijači čutijo do kluba, prenesli v slačilnico. »Če lahko gospa, ki živi blizu stadiona (Trejza) in jih šteje zagotovo vsaj 70, tako ljubi klub, potem si lahko predstavljam kako zelo imajo ljudje tukaj radi klub. Tega še nisem občutil, ampak dobivam občutek, kako je. Enostavno moramo biti eno in zato čutim veliko odgovornost. Odgovornost in pritisk sta zame zelo različni stvari. Pod pritiskom namreč človek sprejema prenagle odločitve, ki so lahko velikokrat napačne,« pove in poudari, da morajo nogometaši uživati v nogometu. »Zavedati se morajo, da so tam, kjer želijo biti in da imajo radi delo, ki ga opravljajo. Dobro so plačani za svoje delo, verjetno za razliko od nekaterih vrstnikov, ki morajo vstajati ob šestih, biti na tekočem traku in podobno. Enostavno morajo doumeti, da se ne smejo bati napak. Kdor dela, ta greši. Lahko se skrivamo na terenu in ne bomo storili napake, ampak potem ne bomo storili nič. Odgovornost na terenu, enajstmetrovka za zmago v 90. minuti, ali velika priložnost v zadnji minuti. Vse to se ne more meriti z odgovornostjo kot je vzgoja otroka. To je prava odgovornost. Nogomet? Nogomet je igra in to najlepša na svetu,« zaključi Vermezović, ki pravi, da si želi pravi obraz svoje ekipe videti že na sobotni tekmi z Bravom, na katere vabi vse pristaše čarno-bejlih ob 17:30.

Minimalno 8 znakov