Vermezović: »Ljubezen, ki jo čutijo navijači do kluba moramo prenesti v slačilnico«

Vladimir Vermezović je včeraj na tiskovni konferenci prvič spregovoril kot nov trener Mure.

Vladimir Vermezović se je včeraj predstavil javnosti, danes pa je bil že prisoten na prvem treningu čarno-bejlih. Vesel je priložnosti, ki se mu je ponudila in poudarja, da ni vse tako črno, kot morda izgleda v tem trenutku.

»Rad bi se zahvalil vsem, ki so sodelovali v pogovorih. Predsednik je povedal, da so naši pogledni skupni, pozabil pa je še na eno stvar, ki nam je skupna, to so črno-bele barve. Sam sem celo življenje črno-bel in zato še enkrat zahvala, da ste me pripeljali sem, da se lahko počutim kot doma. Naši pogledi glede nogometne filozofije so praktično enaki. Gregor Balažic, glede na to, da sva oba igrala v Partizanu, zelo dobro ve, kakšna je ta filozofija in veseli me, da sem to prepoznal v pogovorih z vodstvom kluba. Vesel sem, da se mi je ponudila priložnost in upam, da ne bomo razočarali,« je uvodoma povedal Vermezović in dejal, »da je pred nami zagotovo veliko dela, ampak dali bomo vse od sebe, da navijačem Mure, o katerih sem slišal vse najboljše, priredimo veliko veselja. Želel bi, da imajo igralci Mure takšen odnos do kluba, kot ga imajo navijači. To bo naša prva naloga in od tu naprej se mora vse začeti. Gledal sem zadnji dve tekmi, Mura ima kvaliteto, ni vse tako črno, kot izgleda v tem trenutku. Potrebno bo garati, krvaveti in tako lahko pridemo do rezultatov«.

Slovenci znani kot deloven narod

Darjan Slavic, ki je na zadnjih štirih tekmah opravljal vlogo glavnega trenerja, se vrača na mesto pomočnika, delo pomočnika trenerja pa bo opravljal tudi Slaven Kovačević, ki se je iz Beograda z Vermezovićem preselil k Muri. Nov trener obljublja delo in maksimalni angažma nogometašev. »Ne morem še govoriti o tem, kako bomo igrali. Lahko pa povem, da bom od vsakega nogometaša zahteval, da svoje delo opravi na sto odstotkov, saj bomo lahko samo tako uspešni. V kolikor bomo vsi, trenerji, igralci, zaposleni v klubu in vodstvo kluba dajali svoj maksimum, potem bo vse, kot mora biti. Nogomet je odvisen od kvalitete nogometašev, ki jih imate, od sestave ekipe. Šele, ko se bom spoznal z igralci, z vsakim posebej, bom lahko povedel več o sistemu in o tem, kako bomo igrali. Ali bo to agresivno, ali bomo prepustili nekomu iniciativo, če je močnejši od nas in bomo skušali presenetiti na drug način, to bomo videli. Talent imamo, Slovenci so bili že v Jugoslaviji znani kot deloven in discipliniran narod in verjamem, da tu ne bo težav,« pravi.

Pritiska ni, je pa odgovornost

Vprašanja so bila tudi o tem, če je čutiti pritisk in kako nanj odgovoriti. Vermezović s tem nima težav. »Pritisk. Veste, enkrat je Mourinho pred derbijem Reala in Barcelone, ko so ga novinarji vprašali o pritisku, dejal, “kakšen pritisk, oni so vsi milijonarji”. Pritisk ima rudar, ki gre pod zemljo in nikoli ne ve, če se bo vrnil. Se bori za družino. Pritisk? To je šport, nogomet je prelepa igra. Vsak teden imamo priložnost, da popravimo stvari ali da se dokazujemo. Sam ne gledam na to kot na pritisk. To je za tiste mlajše, oni morajo imeti pritisk. Jaz čutim odgovornost za del posla, ki ga delam. Človek pod pritiskom lahko izbere tudi napačne odločitve. V našem poslu je potrebno imeti mirno glavo, ne glede na to, kaj se dogaja na terenu in reagirati na vsako stvar, ki se zgodi. Še enkrat, pritiska ne čutim, čutim pa odgovornost. Tukaj imamo 30 nogometašev, ki jih je potrebno povezati v eno ekipo. Imamo različne narodnosti, kulture, vere in vse to je potrebno povezati v ekipo. To je lep izziv in tega se veselim«.

Minimalno 8 znakov