ZGODOVINA KLUBA

Čeprav se je nogomet v Murski Soboti in Dolnji Lendavi igral že precej časa, je bil v Murski Soboti ustanovljen prvi športni klub v Pomurju šele 16. avgusta 1924. Na ustanovnem občnem zboru, ki je bil v dvorani hotela Dobraj in je bil dobro obiskan, so v okviru športnega kluba Mura ustanovili več odsekov, med njimi tudi nogometnega. Za prvega predsednika je bil izvoljen bančni ravnatelj Franjo Košir, za načelnika nogometnega odseka srezki poglavar Franc Ramovž, za tajnika pa Evgen Farlaš.

Po ustanovitvi kluba so nogometaši Mure odigrali prvo prijateljsko tekmo 31. avgusta 1924 z moštvom SK Maribor. Gostje so bili boljši z 0:6. Za domače so igrali: ČenarBencikHočevarGregoričČičekNorčičPeterkaHegedüšKeresturiPerkič in Šimon. V letu ustanovitve kluba so nogometaši odigrali še eno tekmo in sicer z moštvom SK Mercur iz Maribora in izgubili s 3:1.

Leta 1925 so se nogometaši Mure vključili v prvenstvo Ljubljanske nogometne podzveze – okrožje Maribor, kjer so še tekmovali: Rapis, ISSK, Svoboda (Maribor) in Mercur (Ptuj). Soboški nogometaši so odigrali le nekaj prvenstvenih tekem, nato pa odstopili. V naslednjih sezonah se nogometaši Mure niso vključili v ligaško tekmovanje, ampak so odigrali le nekaj prijateljskih tekem.

Nogomet je v Murski Soboti začel dobivati večjo veljavo šele po letu 1930, ko je moštvo treniral Milan Ferjan. S prihodom novih nogometašev (VargaČagranEvgen Kardoš in drugi) se je moštvo Mure leta 1932 spet vključilo v tekmovanje Ljubljanske nogometne podzveze – okrožje Maribor in je v drugem razredu zasedlo predzadnje mesto. Leta 1933 je Mura v tej ligi zasedla tetje mesto. Istega leta je bilo ustanovljeno tudi mladinsko moštvo. V naslednji tekmovalni sezoni je Mura postala prvak brez izgubljene tekme.

Leta 1936 se je nogometni klub Mura lotil gradnje novega nogometnega igrišča, ki so ga predali namenu 28. junija 1936. Večino sredstev so zbrali člani kluba z zbiranjem prostovoljnih prispevkov, tombolo, tedenskimi čajanki in drugimi prireditvami. V sezoni 1936/37 se je Mura uvrstila v prvi razred tekmovanja Ljubljanske podzveze – okrožje Maribor. Leta 1940 je Mura v mariborski podzvezi brez izgubljene tekme osvojila prvo mesto in si tako pridobila pravico do kvalifikacij za vstop v slovensko nogometno ligo, vendar pa do teh leta 1941 zaradi napada na Jugoslavijo ni prišlo. Med drugo svetovno vojno, v sezoni 1941/42, je Mura tekmovala v prvem razredu Szekesfehervarszke nogometne podzveze, kjer so igrali madžarski klubi. Leta 1943 se ji je uspelo uvrstiti v drugo madžarsko ligo, ki je bilo kasneje prekinjeno.

Nogometno moštvo Mure iz Murske Sobote, ki je v sezoni 1947/48 osvojilo naslov prvaka v 2. SNL Stojijo od leve: Babič, Klepec, Bencik, Zelko, Vrtarič, Žižek, Sečko in Horvat. Čepijo: Cvetič, Kološa, Klanjšček, Š. Norčič, L. Norčič. Foto: Bojan Skalar.

V tekmovalni sezoni 1948/49 je Mura igrala v prvi slovenski nogometni ligi in med osmimi moštvi zasedla predzadnje mesto. Velik uspeh so dosegli v pokalnem tekmovanju, kjer so se srečali s Splitskim Hajdukom in izgubili s 15:0.

Leta 1953 se Mura preimenuje v Soboto. V sezoni 1955/56 je prišlo do reorganizacije nogometnega tekmovanja in tako je Sobota igrala v hrvaško-slovenski ligi. Ta liga je bila čez tri leta ukinjena in Sobota je morala ponovno v slovensko nogometno ligo. V sezoni 1959/60 se je Sobota kar nekaj časa borila za prvo mesto v slovenski nogometni ligi, vendar je v drugem delu igrala slabše ter na koncu zasedla šesto mesto. Feri Maučec je bil ponovno najboljši strelec lige s 26. goli.

V letu 1965 se Sobota ponovno preimenuje v Muro. Sezona 1967/68 je bila ena najuspešnejših saj se je Mura uvrstila v jugoslovansko drugo zvezno nogometno ligo zahod. S trinajstim osvojenim mestom je Mura izpadla iz te lige in se vanjo ponovno uvrstila leta 1971, ter tam tekmovala štiri leta zapored. V letu 1975 je Mura prvič postala tudi pokalni prvak Slovenije. Od leta 1974 do 1978 je Mura tekmovala v enotni slovenski ligi ter bila ves čas pri vrhu. Liga je bila v sezoni 1978/79 razdeljena na zahodni in vzhodni del, kjer so sobočani zasedli prvo mesto ter se uvrstili na sklepni turnir in tam zasedli tretje mesto. V sezoni 1979/80 je Mura zopet tekmovala v enotni slovenski ligi. Leta 1985 je Mura osvojila pokal NZS, ko je v finalu z 1:0 (Jančar) premagala Koper.

Leta 1991 je bila po razpadu Jugoslavije ustanovljena prva državna nogometna liga, ki je štela 21 moštev. S tem se je začela novejša zgodovina Nogometnega kluba Mura.

Leta 1995 je Mura prvič v samostojni Sloveniji osvojila pokalno lovoriko. Sanjsko zasedbo Mure je takrat vodil dalmatinski trener Marin Kovačić.

Veselje ob osvojitvi pokalnega naslova leta 1995. Foto: arhiv kluba

Težke trenutke v svoji več kot osemdesetletni zgodovini je klub doživel leta 2005, ko zaradi postopkov licenciranja ni pridobil licence za igranje v 1.SNL v sezoni 2005/6. Kriva sta bila finančni in pravni kriterij. Ogromni dolgovi so prisilili prave pristaše kluba, da so začeli razmišljati o “čistem” klubu, ki je tekmovanje začel v 3.SNL in nadaljeval tradicijo igranja nogometa v Murski Soboti. Nastal je naslednik ŠD NK Mure, ND Mura 05.

Že v prvi sezoni so igralci Mure osvojili prvo mesto v 3. SNL in si priigrali igranje v 2. SNL. Tam so igrali do sezone 2010/2011, ko so zasedli četrto mesto in si prislužili napredovanje v 1. SNL. V sezoni 2011/2012 so nogometaši Mure pod vodstvom trenerja Anteja Šimundže osvojili tretje mesto ter igranje v evropskih pokalih. V veliki evforiji jim je uspel veliki met in uvrstitev v zaključni, 4. krog, kvalifikacij za Ligo Europa, kjer jih je izločil rimski Lazio. V Evropi so se pomerili z Bakujem, CSKA Sofijo, Arsenalom iz Kijeva ter rimskim Laziem.

Veselje ob uvrstitvi v Evropo. Foto: Gregor Čiček

V sezoni 2012/2013 si je klub uspel priboriti obstanek v prvi ligi, vendar ni uspel pridobiti licence za prihodnjo tekmovalno sezono. S tem je klavrno svojo pot končala tudi Mura 05.

Ponovni začetek Mure

Po neslavnem propadu Mure 05 leta 2013 je na pogorišču zaživela NŠ Mura. Pred sezono 2013/14 je vodstvo nogometne šole v tekmovanje prijavilo tudi člansko ekipo, ki je bila v veliki večini sestavljena iz igralcev mlajših selekcij, s trenerske klopi pa jo je vodil Bojan Malačič. V zaključku sezone je trenersko mesto zasedel tudi Nedeljko Topić. MNZ MS je člansko ekipo NŠ Mura delegiralo v 1. MNL MS. Prvo prvenstveno tekmo je nova Mura odigrala na Fazaneriji, 25. avgusta 2013 proti GMT Bogojina in iztržila neodločen izid brez zadetkov. Do konca prve sezone je NŠ Mura v 26 tekmah vknjižila 15 zmag, 7 neodločenih izidov in 4 poraze. Vse skupaj je bilo dovolj za skupno drugo mesto na prvenstveni lestvici 1. MNL MS. Prvak je postala ekipa Serdice. V dresu Mure je v premierni sezoni največ zadetkov zabil Erik Hozjan (13), sledil mu je Ivo Balažic (8). Ker je po koncu sezone 2013/14 prišlo do reorganizacije lig, so v višjo tretjeligaško tekmovanje vodila prva tri mesta in tako je tudi Mura prejela priložnost za napredovanje v 3. SNL VZHOD. Takratno vodstvo je ponujeno sprejelo in Mura se je le po eni sezoni preselila v tretjeligaško tekmovanje. Za Muro so v sezoni 2013/14 igrali: Aleš Luk (vratar), Mišel Korpič, Tilen Kocbek, Simon Koren, Rok Malačič, Erik Hozjan, Leon Šeruga, Dejan Kuzmič, Tilen Nemec, Ivo Balažic, Uroš Pavel, David Tot (vratar), Alen Nemec, Matej Nemec, Tilen Barbarič, Goran Lepoša, Rok Malačič, Luka Madon, Domenic Lacroce.

Premierna sezona 2014/15 v 3. SNL VZHOD se za Muro ni pričela idealno. Muraši so pod vodstvom novega trenerja Franca Cifra na prvi tekmi v Kuzmi zabeležili poraz z 2:0. Skupno so skozi sezono naši fantje na 26 tekmah zabeležili 15 zmag, 3 neodločene izide in 8 porazov, kar je bilo na koncu dovolj za končno četrto mesto v tretjeligaški konkurenci. Naslova prvaka so se veselili v Odrancih, ki pa se niso uspeli kvalificirati v 2. SNL. Pri Muri sta v prvi tretejligaški sezoni največ zadetkov dosegla Darko Atanasov in Ivo Balažic, ki sta bila uspešna po 7 krat. Ob koncu sezone so se spet pričele pojavljati govorice o slabem finančnem stanju in precej igralcev se je odločilo zapustiti črno-belo barko in priložnost poiskati drugje. Za Muro so v sezoni 2014/15 igrali: Aleš Luk (vratar), Rajko Vičič (vratar), David Tot (vratar), Domen Zver (vratar), Martin Knaus, Leon Šeruga, Luka Ivanič, Danjel Forjanič, Saša Celec, Erik Hozjan, Mišel Korpič, Ebo Eduam, Kevin Poredoš, Alen Kozar, Luka Ciglarič, Danilo Šiško, Kevin Toth, Luka Madon, Domenic Lacroce, Tilen Kocbek, Tilen Nemec, Tadej Kovač, Tomo Marič, Ray Philip Vella, Marko Ilić, Adrijan Jagerič, Niko Kisilak, Darko Atanasov, Rok Malačič, Tilen Barbarič in Ivo Balažic.

Pred sezono 2015/16 je v društvu prišlo do večjih premikov. Mura je dobila novo vodstvo, ki si je zastavilo ambiciozen načrt, da Muro popelje nazaj v vrh slovenskega nogometa, tako v mlajših selekcijah, kot tudi v članski konkurenci. Pred sezono 2015/16 je uprava z novim športnim direktorjem Mitjo Mörcem imela precej težav s sestavo konkurenčne članske ekipe. Mura je sezono pod vodstvom trenerja Franca Cifra pričela s porazom pri Odrancih s 3:0. Do zimskega premora so si črno beli za vodilnimi Beltinci nabrali že 12 točk zaostanka, kar kljub boljšemu nadaljevanju spomladi niso uspeli nadoknaditi. Sezono je tako Mura sklenila na drugem mestu s 5 točkami zaostanka za prvaki iz Beltincev. Mura je v sezoni 2015/16 na 26 tekmah zabeležila 18 zmag, 3 neodločene izide in 5 porazov. Na lestvici strelcev je bil najvišje Mihael Karas, ki je dosegel 11 zadetkov. Sledil mu je Saša Lalović z 9 zadetki. Za Muro so vsaj en nastop v sezoni 2015/16 zbrali: Štefan CenerMarko IlićGoran ŠnepfUroš KosTadej CipotJan ŠušaAmadej LegenJure BračkoLuka IvaničNikola TompaTilen NemecPatrik RaduhaRok KotnikKevin PoredošSaša LalovićKlemen PuckoAlen KozarNiki SlanaDanilo ŠiškoDenis PotrčDarko AtanasovKevin TothNiko KisilakMihael KarasSaša CelecLeon Šeruga in Aleš Luk.

Ekipa Mure v sezoni 2015/16. Foto: Aleš Cipot / fotolens.si

V sezono 2016/17 je okrepljena Mura krenila z enim samim ciljem. Zagotoviti si napredovanje v 2. SNL. Muraši so  sezono pričeli pod vodstvom trenerja Franca Fridla. Muraši so v sezono krenili odločno z visokimi zmagami in takoj prevzeli vodilno mesto v 3. SNL Vzhod. Vse pa se je nekako obrnilo po derbiju z Nafto 1903, ko so črno-beli v zaključku tekme zapravili zmago, ki je očitno precej vplivala na psiho igralcev, saj je sledilo nekaj slabših izidov, ki so odnesli tudi trenerja Franca Fridla. Nadomestil ga je Zlatko Gabor, ki je še dodatno okrepljeno ekipo popeljal skozi zimske priprave v spomladanski del prvenstva. Mura je v spomladanski del sezone krenila s tretjega mesta za vodilno Nafto 1903 so črno beli zaostali 3 točke za drugimi Beltinci pa 1 točko. Po porazu z Nafto 1903 in remijem z Beltinci je Zlatko Gabor odstopil s trenerskega mesta Mure in vodenje članske ekipe je prevzel Damjan Ošlaj. Mura je vse do zadnje tekme ostala v troboju za naslov in drugo mesto, ki je še vodilo v 2. SNL. O potniku v 2. SNL je odločal zadnji obračun med Muro in Odranci, ki je na Fazanerijo privabil 3000 gledalcev, ki so se na koncu veselili zmage črno-belih s 3:0 in končnega drugega mesta ter s tem poti v 2. SNL. Prvak je postala Nafta 1903. Muraši pa so imeli v svojih vrstah najboljšega strelca lige Amadeja Marošo, ki je dosegel 29 zadetkov. Za Muro so v sezoni 2016/17 vsaj en nastop zbrali: Aleš Luk (vratar), Arpad Vaš, Klemen Pucko, Mihael Karas, Niko Kisilak, Amadej Maroša, David Tomažič Šeruga, Alen Kozar, Darko Atanasov, Saša Celec, Borut Lukač, David Lonzarič, Kevin Toth, Darijan Matić, Lauka Šalamun, Rok Zorko, Mitja Rešek, Robert Kurež, Aleš Ajlec (vratar), Tim Kolar, Tilen Nemec, Filip Škvorc, Jan Šuša, Ivo Kuzma, Aleš Kalamar, Domen Zver, Matej Virag in Amadej Legen.

Prvi strelec 3. SNL vzhod 2016/17 Amadej Maroša. Foto: Aleš Cipot / fotolens.si

Zelo ambiciozno so črno-beli krenili tudi v drugoligaško sezono 2017/18, kjer so od samega začetka merili na vrh. Na trenersko mesto Mure se je pred pričetkom sezone vrnil stari znanec Fazanerije Ante Šimundža, ki je z okrepljeno ekipo Mure (prišli so: Žiga KousNino KouterAntonio DodlekLuka BobičanecMatej AndrejčZvonimir ŽigerNik LorbekRok SirkŽan Karničnik… ) od samega začetka sezone držal vodilno pozicijo. Mura je imela po jesenskem delu sezone 2. SNL sedem točk prednosti pred drugouvrščeno Dravo in devet točk pred tretjo Nafto. V spomladanski del sezone so črno-beli krenili s tremi okrepitvami. Iz Celja je prišel Luka Šušnjara, iz Domžal Kristjan Matošević, iz sosednjega Bad Radkersburga pa se je med muraše vrnil izkušeni Matic Maruško. Klub je v zimskem obdobju storil tudi korak naprej k profesionalizaciji kluba, saj je kar nekaj nogometašev sklenilo profesionalne pogodbe. Konec februarja so se muraši odpravili na 10-dnevne priprave v turško Antalyo, kjer so odigrali tudi nekaj močnih prijateljskih tekem. Spomladanski del sezone so črno-beli odprli na Fazaneriji proti Iliriji, ki so jo premagali z 2 : 0. Vse oči Prekmurcev pa so že bile uprte v tretjo tekmo spomladanskega dela, ko sta si na Fazaneriji nasproti stala Mura in Nafta. Na prekmurskem derbiju je Mura pred 3800 gledalci hitro povedla prek Roka Sirka, nato pa zapravila vodstvo in na koncu klonila z 1 : 2. Ekipa Mure se je po težkem porazu na derbiju dvignila in že v naslednjem krogu Veržeju nasula kar 8 zadetkov. Muraši so nadaljevali z zmagovalno serijo, ki se je prekinila v 26. krogu z remijem proti Bravu in porazom proti Krki v naslednjem krogu. Mura je nato izkoristila »drugo zaključno žogo« in si z zanesljivo zmago s 3 : 0 nad Sežano že tri kroge pred koncem zagotovila prvoligaško vstopnico. V zadnjih dveh krogih druge slovenske nogometne lige so nogometaši Mure zabeležili poraz z Dravo in visoko zmago s 5 : 0 nad Zarico. Pet let po slovesu od prvoligaškega nogometa se je Mura tako vrnila na veliko sceno, v Prvo ligo Telekom Slovenije. Za Muro so v sezoni 2017/18 vsaj en nastop zbrali: Amadej MarošaŽiga KousRok SirkAlen KozarLuka BobičanecNino KouterNik LorbekŽan KarničnikAleksandar BoškovićArpad VašKlemen PuckoBorut LukačMatej AndrejčDejan KurbusZvonimir ŽigerAntonio DodlekMatic MaruškoKristjan MatoševićLuka ŠušnjaraMihael KarasSebastjan ŠlakDean ŠafarićLuka Sočič in Filip Perčić.

Muraši slavijo naslov prvaka v 2. SNL 2017/18. Foto: Aleš Cipot / fotolens.si

Sezona 2018/19 je na Fazanerijo ponovno pripeljala prvoligaško konkurenco. Muraši so ob izjemni podpori s tribun s standardnimi prvoligaši bili enakovreden boj za zgornji del lestvice, čeprav je bil kot glaven cilj sezone postavljen obstanek v ligi, le tega si je Mure zagotovila že nekaj krogov pred zaključkom sezone. Mura je v tej sezoni postavila tudi nekaj mejnikov v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na dveh zaporednih domačih tekmah so črno-beli razprodali Fazanerijo (Olimpija in Maribor).  Dvakrat pa se je na gostujočo tekmo odpravila armada Murinih navijačev, ki so v Ljubljani in Mariboru poskrbeli za izjemno kuliso. V Ljubljano na tekmo z Olimpijo se je odpravilo okrog 2000 pristašev Mure, v Maribor pa še nekaj več. Vrhunec sezone je bila zadnja prvenstvena tekma proti Celju, ki je neposredno odločala o končnem četrtem mestu in potniku v evropska tekmovanja. Murašem je zadostoval remi, ki so ga na koncu po zadetku Amadeja Maroše za 1:1 tudi dosegli. Po tekmi so igrišče preplavili navijači Mure, ki so se s svojimi ljubljenci po sedmih letih ponovno veselili uvrstitve v kvalifikacije za Ligo Europa. S 15. zadetki je bil najboljši strelec Mure v sezoni Rok Sirk.  Za Muro so v sezoni 2018/19 vsaj en nastop zbrali: Amadej MarošaŽiga KousRok SirkAlen KozarLuka BobičanecNino KouterNik LorbekŽan KarničnikAleksandar BoškovićKlemen PuckoMatic MaruškoLuka ŠušnjaraŽiga Laci, Filip Perčić, Jon Šporn, Dejan Kurbus, Mihael Rebernik, Matko Obradović, Dean Šafarić, Armin Ćerimagić, Špiro Peričić, Klemen Šturm in Tomi Horvat.

Muraši slavijo četrto mesto v 1. SNL 2018/19 in uvrstitev v evropske kvalifikacije. Foto: Jurij Kodrun/m24.si

Mura je prvenstvo 2019/2020 končala na 4. mestu. Po letu 1995 so črno-beli znova osvojili pokal Slovenije, potem ko v finalu z 0:2 premagali Nafto iz Lendave. Zaradi omejitev, ki so bile v veljavi zaradi koronavirusa, je bila tekma iz Fazanerije prestavljena na Brdo pri Kranju, kjer niso smeli biti prisotni gledalci. Koronavirus je dodobra zaznamoval prvenstvo, saj je bilo prvenstvo od 8. marca do 5. junija prekinjeno. Od 26. kroga naprej so tekme potekale brez gledalcev. Ob koncu je bilo na tekmah lahko prisotnih le 500 gledalcev. Domače tekme Mure so si lahko ogledali le imetniki sezonskih vstopnic. Z osvojitvijo pokala si je Mura drugič zapored zagotovila nastop v kvalifikacijah za Ligo Europa.

Trener članske ekipe je bil Ante Šimundža, njegova pomočnika pa Damjan Ošlaj in Damjan Gajser. Trener vratarjev je bil Aleš Luk. Za Muro so vsaj en nastop zabeležili: Luka Bobičanec, Aleksandar Bošković, Marko Brkić, Andrija Bubnjar, Kai Cipot, Tio Cipot, Armin Čerimagić, Andrija Filipović, Jan Gorenc, Tomi Horvat, Marin Karamarko, Žan Karničnik, Alan Kaučič, Žiga Kous, Nino Kouter, Alen Kozar, Žiga Laci, Staniša Mandić, Amadej Maroša, Matic Maruško, Fejsal Mulić, Matko Obradović, Klemen Pucko, Dean Šafarić, Jon Šporn, Klemen Šturm, Luka Šušnjara, Marko Zalokar in Kevin Žižek. Luka Bobičanec in Matic Maruško sta bila po mnenju Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS), uvrščena v najboljšo enajsterico sezone.

Predsednik kluba je bil Robert Kuzmič. Ostali člani upravnega odbora so bili: Denis Rajbar (športni direktor in podpredsednik kluba), Boris Cigüt, Štefan Žlebič, Beno Štornik, Stanko Prelec in Damjan Rajh.

V sezoni 2020/2021 je Mura tekmovala v 1. SNL in prvič v zgodovini samostojne Slovenije osvojila naslov državnega prvaka. Osvojila je 63 točk, na zadnji tekmi prvenstva pa je v Mariboru slavila z 1:3. V pokalnem tekmovanju je Mura izpadla že v prvi tekmi proti Dravi in ni uspela ubraniti naslov pokalnega zmagovalca. Črno-beli so velik uspeh dosegli v kvalifikacijah za Ligo Europa. V prvem predkrogu so premagali Nomme Kalju, v drugem Aarhus, v tretjem pa so na Fazaneriji izgubili z nizozemskim PSV-jem. Sezono je zaznamoval koronavirus, zato so tekme večinoma potekale brez prisotnosti gledalcev. Z osvojitvijo naslova državnih prvakov so si črno-beli prvič v zgodovini priigrali nastop v kvalifikacijah za Ligo prvakov.

Trener ekipe je bil Ante Šimundža, za Muro pa so igrali: Aljaž Antolin, Luka Bobičanec, Marko Brkić, kai Cipot, Tio Cipot, David Đurak, Andrija Filipović, Jan Gorenc, Tomi Horvat, Marin Karamarko, Žan Karničnik, Mihael Klepač, Filip Kosi, Žiga Kous, Nino Kouter, Alen Kozar, Dragan Lovrić, Staniša Mandić, Luka Marič, Amadej Maroša, Matic Maruško, Matko Obradović, Samsindin Ouro, Klemen Pucko, Vito Štrakl, Klemen Šturm, Jure Travner, Marko Zalokar in Kevin Žižek. Matko Obradović, Luka Bobičanec in Žan Karničnik so bili po mnenju sindikata profesionalnih igralcev nogometa izbrani v najboljšo enajsterico SNL. Zimske priprave je Mura opravila v Turčiji.

Predsednik kluba je bil Robert Kuzmič. Ostali člani upravnega odbora so bili: Denis Rajbar (športni direktor in podpredsednik kluba), Boris Cigüt, Štefan Žlebič, Beno Štornik, Stanko Prelec in Damjan Rajh.

Mura je bila zelo aktivna na marketinškem in obnogometnem področju. Pripravila je srečanje z naslovom Pitaj ka ščeš? in organizirala nagradno igro Što san? Sodelovala je s črno-belimi oštarijami v katerih so si navijači lahko ogledovali tekme.

Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

V sezoni 2021/22 so čarno-bejli dosegli še nekaj mejnikov in enega izmed zgodovinskih uspehov kluba. Ekipa je pod vodstvom Anteja Šimundže prvič zaigrala v kvalifikacijah za Ligo prvakov. V prvem krogu so bili Muraši boljši od makedonskega predstavnika KF Shkëndija, prva tekma v Skopju se je končala z zmago Murašev z 1 : 0, na povratni so čarno-bejli slavili s 5 : 0. V drugem krogu je bil nasprotnik bolgarski Ludogorets, ki se je po prvi tekmi, ki se je končala z 0 : 0, doma zagotovil napredovanje v tretji krog. Mura je zaradi poraza pot nadaljevala v tretjem predkrogu kvalifikacij za Ligo Evropa, nasprotnik pa litovski Žalgiris iz Vilne. Prva tekma v Fazaneriji se je končala brez zadetkov, povratno tekmo pa so čarno-bejli dobili z 1 : 0, v polno je meril Žiga Kous in si že zagotovili skupinski del enega od evropskih tekmovanj. V play-offu kvalifikacij za Ligo Evropa so se Muraši pomerili s Sturmom, nogometaši iz Gradca so bili boljši na obeh srečanjih, Mura pa se je uvrstila v skupinski del novoustanovljene Konferenčne lige. Tam je pristala v “skupini smrti” z angleškim Tottenhamom, francoskim Stade Rennaisom in nizozemskim Vitessejem. Pika na i je prišla v petem krogu skupinskega dela, ko je Amadej Maroša v zadnjih sekundi zadel za zmago proti Tottenhamu z 2 : 1 (za 1 : 0 je Muro v vodstvo popeljal Tomi Horvat) in poskrbel za prve točke v skupinskem delu tekmovanja. 

Amadej Maroša slavi zadetek v zadnji sekundi za zmago nad Tottenhamom. Foto: Aleš Cipot / fotolens.si
Minimalno 8 znakov